Trends

TEDxAmsterdam

EvenementTED

Vrijdag 27 november was het zover, TEDxAmsterdam vond plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het was een dag vol met boeiende vragen, grote ideeën, inspirerende sprekers en een gedreven publiek. De hele Stadsschouwburg was een ware experience, als bezoeker was je het middelpunt van het thema van de dag: ‘Big Questions’ en ‘Ideas worth spreading’.

Connective experience
Live communicatie was wat dit evenement uniek maakte. Op allerlei mogelijke manieren werd er ingespeeld op het thema Big Questions. Via Twitter kon je communiceren met de sprekers, interviews met sprekers en bezoekers werd uitgezonden via de livestream, netwerken werd getriggerd door de hoofdsponsor Essent (connects) en overal hingen Big Questions waar bezoekers hun antwoord op konden geven. Het was een ‘connective experience’. Door de vragen die iedereen via de verschillende social media kanalen van het evenement kon stellen, was er een grote interactie met zowel het publiek, de sprekers als met diegene via de livestream. Via de event app werden presentaties in het Nederlands direct ondertiteld en in elke ruimte van de Stadsschouwburg kon je iets unieks ervaren dat paste bij het thema.

Sprekers
De presentaties waren stuk voor stuk een waardevolle verlenging van het thema. Een kritische blik werd geworpen op de vluchtelingencrisis, ons social media gebruik, ons inlevingsvermogen en de angstcultuur waar wij in leven.

Het leven is geen filter
Weten we nog wel wie we zijn? Dat was de vraag van Romano Haynes. Het leven zit vol met sociale filters, zet je masker af! Op Twitter staat er niet wie we zijn, het zit in je hart. Iedereen moet wat meer zichzelf durven zijn, deel je emotie eens met de mensen om je heen. Verstop niet elke traan achter die lach. We zijn bang om ons kostuum uit te trekken en naakt te zijn. Inspireer en open harten, dit kan alleen met live communicatie, niet met social media.

Deel met elkaar
Maurice Mikkers noemt zichzelf de tranen vanger. Hij fotografeert tranen met hun verhalen door ze onder de microscoop te leggen. We moeten onze tranen omarmen, ze zijn uniek, ze zijn mooi en ze zijn kunst. Wie praat er tegenwoordig nou nog over zijn of haar tranen of emoties? Deel je verhalen en tranen live met elkaar, ze verbinden ons op een dieper level. Zoals Maurice zei: “Just like ideas worth spreading, I believe in tears worth shedding”.

Bach experience
Jacqueline Hamelink zorgde voor een intense experience met haar BachTherapy genaamd de ‘Bach total surrender’. Dit is een theatrale muziek ervaring, het doet een beroep op ons lichaam en onze zintuigen. Een iemand uit het publiek kon dit ervaren, 3 minuten lang was zij overgegeven aan de cello, aan een stuk van Bach en aan emotie. Zij lieten haar liefde voelen tot huilens toe. Een ervaring die al onze zintuigen prikkelt, wordt als het effectiefste middel te zien om een verandering teweeg te brengen; een verandering in gedrag, gevoel en denken.

De slotact was ook geniaal uitgevoerd. Met dit idee werd het publiek bij het succes van het evenement betrokken. Ze voelde zich trots hierbij aanwezig te zijn geweest en zij zorgde ervoor dat TEDxAmsterdam viraal ging. Hieronder het filmpje van de slotact.